Відкрийте для себе незвичайні та смачні рецепти окрошки, які ви ще не пробували: оригінальні ідеї для літнього столу
Окрошка – найпопулярніше літнє блюдо серед росіян. Вона підходить для сніданку, обіду і вечері, а ще вкрай проста в приготуванні. Але її головна перевага – здатність одночасно насичувати, освіжати і при цьому бути корисною і смачною.
Історія цієї страви бере початок з глибокої давнини і пов’язана з примітивними селянськими стравами: редьки з цибулею і квасом, тетері з квасу, цибулі і сухарів. Рецепти окрошки навіть зустрічалися в творах російських класиків. Так, Максим Горький в оповіданні «Життя Матвія Кожем’якіна» писав:
«Вечеряли у кухні, разом з усіма робітниками, і їжа була багата: спочатку подавали окрошку з м’яса, яєць, огірків і цибулі з квасом, забеленную сметаною. . . »
Таким залишається класичний рецепт окрошки донині, але особливо винахідливі кухарі постійно додають в нього несподівані інгредієнти. На просторах Мережі ми знайшли для вас сучасні та незвичайні рецепти, які ідеально підійдуть, щоб освіжитися цим спекотним літом.
Бурякова окрошка
Якщо ви не можете вибрати між холодним борщем і вінегретом – приготуйте бурякову окрошку. Правда, інгредієнтів в ній буде куди менше, але і в цьому можна знайти свій плюс – цей рецепт окрошки вийде найбільш бюджетним.
Вам знадобляться:
- зелена цибуля – за смаком;
- кріп – за смаком;
- яйця – 3-4 шт. ;
- свіжі огірки – 300 г;
- редис – 2 шт. ;
- буряк (варена) – 1 шт. ;
- кефір – 1 л.
Спосіб приготування:
Процес приготування починається з зелені – цибуля і кріп необхідно помістити в посуд, де буде створюватися наш річний шедевр, нарізати, посолити і трохи потовкти. Потім беремося за варений буряк: її можна натерти на тертці або дрібно порізати, а потім додати до порубаним яєць, дрібно нарізаних огірків і редиски. Заливаємо суміш кефіром, і літній суп готовий. У деяких рецептах в бурякову окрошку також радять додавати варені картоплю і моркву або зелений горошок, але це лише на розсуд кухаря.
Окрошка з фруктів
Фруктову окрошку можна сміливо подавати як десерт – ласуни точно залишаться в захваті.
Вам знадобляться:
- фруктовий настій – 300 мл;
- яблука – 40 г;
- диня – 20 г;
- персик – 50 г;
- вишня – 40 г;
- щавель – 15 г;
- салат – 20 г;
- ксиліт – 10 г;
- сметана – 15 р.
Спосіб приготування:
Очищаємо диню і яблука і ріжемо їх кубиками. Потім рубаємо щавель і салат. Персики обдаємо окропом, очищаємо від шкірки, м’якоть подрібнюємо. Тільки не поспішайте викидати шкірку – вона нам ще знадобиться для фруктового настою. Разом з вишнею, очищеної від кісточок, шкірку потрібно залити окропом і залишити на 1,5-2 години. Коли час закінчиться, заливаємо приготовані фрукти настоєм і подаємо зі сметаною і ксилітом. До речі, фруктовий настій можна замінити йогуртом. Або, якщо страва здасться вам занадто солодким, кефіром.
Окрошка на пиві
Пікантне блюдо з хмільним післясмаком. Головне пам’ятати, що надмірне вживання алкогольних напоїв шкодить здоров’ю, і не дуже налягати на таку «веселу» окрошку.
Вам знадобляться:
- червоний редис – 2 шт. ;
- свіжий огірок – 1 шт. ;
- зелена цибуля – 3-4 стебла;
- варена ковбаса або м’ясо – 250 г;
- яйце – 1 шт. ;
- картопля – 1 шт. ;
- темне пиво – 0,5 л;
- сіль, інші приправи і спеції – за смаком;
- сметана або майонез – за смаком (необов’язково).
Спосіб приготування:
Варимо картоплю і яйця (круто), потім охолоджуємо і чистимо, також необхідно почистити огірок. Потім все це плюс ковбасу (чи м’ясо) нарізаємо кубиками. Редис подрібнюємо тоненькими кружальцями, а цибулю ріжемо на дрібні шматочки. Отриману суміш перекладаємо в посуд, даємо просочитися і повільно заливаємо пивом – так, щоб уникнути великої утворення піни.
Окрошка з креветками і просекко
Рецепт для справжніх гурманів, здатний буквально закрутити голову. Тому знову ж таки не варто забувати про негативний вплив алкоголю на організм і чергувати просекко з більш традиційними варіантами заправки.
Вам знадобляться:
- яйце – 4 шт. ;
- креветки – 200 г;
- огірки – 200 г;
- редис – 2 шт;
- помідори черрі – 8 шт. ;
- зелень (рукола, петрушка, базилік або м’ята) – на смак;
- просекко.
Спосіб приготування:
Необхідно зварити яйце круто, остудити й розрізати його навпіл. Креветки відварити в підсоленій воді або попередньо посолити і обсмажити на вершковому маслі протягом двох хвилин. Після нарізати свіжі огірки і редис дрібним кубиком, помідор – часточками крупніше, зелень (рукколу, петрушку, базилік або м’яту) – порвати руками. Посолити і поперчити за смаком. Налити просекко в тарілку потрібно безпосередньо при подачі.
Окрошка з квашеною капустою
А тепер повернемося до тверезим і більш домашнім варіантами. Традиційний рецепт окрошки заграє новими фарбами, якщо додати в нього трохи кислинки.
Вам знадобляться:
- білий квас – 1,5 л;
- квашена (кисла) капуста – 200 г;
- картопля – 2 шт. ;
- відварне м’ясо або варена ковбаса – 100 г;
- свіжий огірок – 1 шт. ;
- яйце – 2 шт. ;
- редис – 5 шт. ;
- зелена цибуля – 100 р;
- сметана, зелень, спеції – за смаком.
Спосіб приготування:
Кислу капусту відкиньте на друшляк і промийте невеликою кількістю води, після чого злегка відіжміть і нашаткуйте. Відваріть яйця і картоплю в мундирі, остудити, очистити. Картопля, яєчні білки, огірки і редис наріжте кубиками. З яєчних жовтків і гострої гірчиці зі щіпкою цукру приготуйте заправку. М’ясо або ковбасу також подрібніть. Зелений лук та іншу зелень промийте, просушіть і дрібно порубаєте.
Окрошка грибна
Ще одне незвичайне доповнення до окрошки – солоні лісові гриби. При бажанні їх можна замінити відвареними.
Вам знадобляться:
- білий квас – 1,5 л;
- солоні лісові гриби – 200 г;
- картопля – 2 шт. ;
- зелена цибуля – 100 р;
- сметана, зелень, кінза, спеції – за смаком.
Спосіб приготування:
Відваріть картоплю в мундирі, остудіть, очистіть, наріжте кубиками. Гриби відкиньте на друшляк, промийте під проточною водою і, давши стекти надлишків вологи, подрібніть. Зелений лук, кинзу і кріп промийте, просушіть і дрібно порубаєте. Додайте квас. Якщо ви використовуєте відварні гриби, до них добре підійде сметанно-гірчична заправка.
Окрошка з сиром і сухариками
Окрошка виявиться ще більш поживною, якщо компанію овочів складе сир.
Вам знадобляться:
- білий квас – 1,5 л;
- картопля – 3 шт. ;
- твердий сир – 50-60 г;
- сухарі з білого хліба – 100 г;
- зелена цибуля – 100 р;
- сметана, зелень, спеції (сіль, перець чорний) – за смаком.
Спосіб приготування:
Картопля в мундирі готуємо за тією ж схемою, а сир натираємо на дрібній тертці. Якщо на кухні є тільки великі сухарі, їх потрібно подрібнити. Зелена цибуля промийте, просушіть і дрібно порубаєте. У великій ємності змішайте квас зі сметаною, додайте всі інгредієнти, крім сухариків, за смаком посоліть і поперчіть. Відправте на 15-30 хвилин в холодильник, потім подавайте порційно, посипавши сухарями.
Хотілося б нагадати, що пропорції інгредієнтів можна міняти на свій розсуд, збільшуючи або зменшуючи кількість будь-якого компонента, у залежності від бажаного результату. Готуйте із задоволенням, і приємного апетиту!