Зварювання електродом для чайників: що потрібно знати

Якщо ви втомилися просити сусіда щось приварити або вам час від часу потрібне зварювання, то нічого кращого, крім її освоєння, і не придумаєш. Напевно, ви навіть уже доглянули собі зварювальний апарат, дізналися, скільки коштують електроди, залишається справа за малим.

Отже, з чого почати варити? Який інвертор для зварювання купити і які електроди до нього знадобляться? Спробуймо розібратися з усіма цими питаннями. Також потрібно коротко пояснити, як почати варити і що для цього знати. Що потрібно робити якщо від зварювання захворіли очі, розповідають за цим посиланням https://vnk1.kiev.ua/disease/8-receptiv-dlya-usunennya-bolyu-v-ochax-pislya-zvaryuvannya/.

Пару слів про електроди та інвертор

Щоб правильно відповісти на питання про джерело зварювальної дуги, слід сказати ось що. На сьогоднішній день у пріоритеті зварювальні інвертори постійного струму, оскільки вони мають масу таких позитивних переваг, як легка вага, невеликі габарити, ефективність і т.д.

Звичайно ж, досі ще збереглися і звичайні зварювальні трансформатори, проте використовуються вони дуже рідко. Трансформатори сильно навантажують побутову мережу, що є одним із найсерйозніших їх мінусів. Також, зварювання на змінному струмі дуже відрізняється від зварювання на «постоянці», і це важливо знати.

Що стосується електродів, то з «постоянкою» можна використовувати абсолютно будь-якими електродами, ну крім вольфрамових, очевидно. Тобто джерело постійного струму чудово бере як електроди для «постоянки», так і електроди для «перемінки». Залишилося розібратися лише з типом електродів та їх покриттям.

Зварювання електродом для чайників: що потрібно знати

Які типи електродів бувають

При виборі електродів для зварювання важливо враховувати товщину, метал виготовлення стрижня та електродне покриття. При цьому важливо щоб метал виготовлення стрижня електрода підходив би за складом до металу, що зварюється. Наприклад, електродом зі сталі вариться все, що відноситься до сталевих заготовок.

Товщина електрода залежить від товщини заготовки, що зварюється. Тому чим товщі метал, тим більшим діаметром повинен мати електрод. Надалі відштовхуючись від діаметра електродів, ви зможете правильно розраховувати силу струму, яка буде потрібна для зварювання.

Та й останнє на що доведеться звернути свою увагу при виборі електродів, це їх покриття. На сьогоднішній день найбільшу різноманітність отримали два типи електродного покриття, це рутилове та основне покриття. Вчитися варити можна і тими та іншими електродами, проте варто врахувати, що варити рутиловими електродами значно простіше, ніж електрод з основним покриттям.

Не вдаватимемося, чому саме так, оскільки до цього вже було написано окрему статтю про електроди з рутиловим покриттям та їхню перевагу.

Найголовніше з чого потрібно розпочати навчання зварюванню, це техніка безпеки. По-перше, варити потрібно у спеціальному одязі, а на тілі зварювальника не повинно залишатися відкритих ділянок. Для захисту очей потрібно використовувати тільки маску, що підходить на те, бажано маску Хамелеон з автоматичним світлофільтром.

Щоб підключити зварювальний апарат до нього потрібно під’єднати кабелі, один із затискачем маси, інший із електродотримачем. При підключенні важливо дотримуватись полярності, не завжди плюс приєднується до плюсу, а мінус до мінуса, можна і навпаки.

Починати навчання треба з підпалу дуги. Підпалити дугу можна двома різними способами, наприклад, якщо постукати електродом металом, або цвірканням. Для другого способу слід злегка провести кінцем електрода по поверхні металу. Коли зварювальна дуга почне горіти, потрібно намагатися утримувати електрод якомога ближче до металу, щоб електрична дуга не згасла.

У будь-якому випадку, перш ніж почати повноцінно варити, слід потренуватися спочатку, підпалювати дугу і утримувати її в палаючому стані. Тільки після цього можна починати рухати електродом з боку на бік, заповнюючи поступово розплавленим металом весь вільний простір усередині.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *