Діти

Виховання дітей. Що говорить біблія про ставлення дітей до батьків?

Коритися

«Діти» (грецьке слово текнон) вказує не на дітей або підлітків, а на дітей взагалі. «Коритися»(по-грецьки хупакуо) означає «слухати і слухатися».

Діти, які живуть з батьками до вступу в шлюб, повинні перебувати в послуху у своїх батьків. Послух слід здійснювати «у Господі». Що це означає? Те, що, слухаючи батьків, діти підкоряються Самому Богу. Це справедливо лише в разі, коли вимоги батьків не суперечать Біблії, вченню Господа. Якщо батьки опускають дитину до гріха або єресі, в такому випадку він коритися не має. Слухняність дітей батькам відповідає встановленню Бога: «. . . бо сього [вимагає] справедливість», логіці і здоровому глузду. Адже закономірно, щоб той, хто менш досвідчений і зрів, підпорядковувався більш досвідченим і зрілим, а не навпаки. Бог наказує коритися батькам у всьому, що не суперечить Біблії.

Як на практиці проявляється покора? Покора – це не просто виконання сказаного батьками, а щось більше. Якщо дитина виконав доручення батьків лише частково, або зробив це неякісно, – це непослух. Наприклад, батько попросив сина прибрати каміння і сміття на траві біля будинку. Дитина міг виконати цю роботу добре, але зробив недбало, бо лінувався або поспішав, щоб пограти з хлопцями. Це непослух, так як Письмо вчить, що часткове покора – це непокора. Бог повелів Саулу винищити всіх амаликитян і їх худобу (1 Цар. 15:3). Але послухався Саул Господа лише частково, не в повній мірі. Він залишив у живих царя амаликитян і взяв собі найкращих овець і волів. Бог розцінив таке часткове послух як непослух. В результаті Він покарав Саула, позбавивши його царства (1 Цар. 15:13-28).

Якщо дитина виконує роботу незаинтересованно, закочує очі, важко зітхає, всім своїм виглядом показує, що не хоче прибирати сміття і каміння на траві, але все ж прибирає, – це непослух, тому що в серці є бунт, а покірності немає. А Господь перш за все дивиться саме на серце людини. Ісус Христос викривав фарисеїв в лицемірстві з−за того, що вони лише зовні дотримувалися заповіді.

Якщо дитина слухає сказане батьками і не сперечається, не противиться, обіцяє зробити, але не робить точно в строк, тягне час, – це також прояв неслухняності. У притчі про двох синів (Мф. 21:28-31) батько доручає їм працювати у винограднику. Другий син, втілює релігійних вождів Ізраїлю, сказав батькові, що йде працювати, а сам не пішов. Також первосвященики і старійшини погоджувалися з закликом Іоанна Хрестителя до покаяння, але самі так і не покаялися. Таким чином, слухатися батьків – це виконувати сказане ними якісно, зацікавлено і негайно.

Почитати

Грецьке слово тіма походить від тімао«, що означає ” почитати, шанувати, поважати». Очевидно, що Павло цитує п’яту заповідь з десяти, даних Мойсеєві. «. . . Це перша заповідь з обітницею. . . » (Еф. 6:2) – говорить апостол Павло. Обітниці – це обіцянки майбутніх благословень.

Шанобливе ставлення до батьків виключає зухвалий розмову і образи. Старий Завіт вчить: «Хто вдарить батька свого чи свою матір, той конче буде забитий. І хто проклинає батька свого чи свою матір, той конче буде забитий»(Вих. 21:15, 17). Шануйте батьків, ставитеся до них з глибокою повагою, завжди будьте з ними добрі і ввічливі, і ви отримаєте благословення: «. . . нехай буде тобі добре, і будеш долголетен на землі»(Еф. 6:3)(це правило працює навіть в житті тих, хто не звернений).

Звичайно, бувають і винятки. Рано вмирають і благочестиві люди. Сам Господь Ісус Христос помер у розквіті років. Хвороби, катастрофи, стихійні лиха забирають життя тих, хто шанував батьків. Однак найчастіше гинуть саме молоді люди, які не навчилися шанувати батьків і коритися їм. Зазвичай це відбувається наступним чином. Не звикнувши з дитинства у вшануванні визнавати над собою владу батьків, вони продовжують опиратися будь-яких зовнішніх авторитетів і в дорослому житті. В результаті не дотримуються техніки безпеки на роботі, відкидають всі правила та інструкції, перевищують допустиму швидкість руху на автомобілі, не коряться представникам влади. Першими гинуть при зіткненні з поліцією, легко приєднуються до злочинному співтовариству. Ігноруючи всі попередження лікарів і батьків, опиняються в алкогольної або наркотичної залежності. (П’ятдесят тисяч людей у віці від п’ятнадцяти до тридцяти чотирьох років гинуть щороку від своєї пристрасті до наркотиків. ) Непокірний, бунтують дух вбиває молодих людей.

Отже, діти повинні навчитися коритися своїм батькам, виконувати їх доручення якісно, зацікавлено і негайно, а також ставитися до них з глибокою повагою, щоб отримати обіцяні Богом земні благословення.