Город

Споживнагляд розповів, як вибрати черешню

Споживнагляд опублікував перелік порад, як правильно вибрати черешню, щоб не отруїтися і не зіпсувати враження від ласощів, а також відповів на питання, чи повинна у ягоди бути плодоніжка чи ні.

Де купувати черешню

Як зазначили у відомстві, черешню слід купувати тільки там, де проводиться регулярний контроль якості продукції. Майже на кожному ринку є лабораторія, яка здійснює такий контроль. У продавця при цьому можна зажадати інформацію про місце та умови вирощування черешні у продавця, а документи на продукт вам повинні надати на першу вимогу.

З рук або на стихійних ринках в Споживнагляді купувати черешню не рекомендували.

Яку черешню вибирати

При виборі черешні потрібно звернути увагу на шкірку: вона повинна бути чиста, гладка, з глянцевим блиском, без вм’ятин і тріщин. Матова поверхня, відсутність відблиску, говорить про те, що ягода зірвана давно.

М’якоть якісної ягоди щільна, пружна. Якщо черешня на дотик м’яка, швидше за все, вона перезріла, або почала псуватися.

Повинна бути плодоніжка

У Споживнагляді однозначно відповіли – так, плодоніжка бути повинна. У разі її відсутності на ягода утворюється отвір, в який потраплять бруд і мікроби.

Як мити черешню

Мити черешню у відомстві рекомендували в друшляку, обдаючи холодною водою. Гарячу воду краще не використовувати, як і мило.

Плюси черешні

Ця ягода є низькокалорійним продуктом і містить вітамін С, калій, магній, фософр, залізо і клітковину. В червоних і бордових сортах більше вітаміну А, в рожевих – вітаміну С, а білі рідше можуть стати причиною виникнення алергічної реакції.

Мінуси черешні

Для багатьох здавалося б, черешня ідеальна, але немає. Якщо з’їсти за раз більше 300-400 грамів, може початися діарея. Крім того, солодкі сорти протипоказані діабетикам, а особливо яскраві ягоди не рекомендується їсти алергікам.